svētdiena, 2017. gada 2. jūlijs

Zemeņu drumstalmaize



2 olas
400 g kviešu miltu
1 tējkarote cepamā pulvera
300g cukura (200g drumstalām + 100g zemeņu masai)
230g auksta sviesta
1/2 tējkarote sāls
700g zemeņu
4 tējkarotes kukurūzas cietes (droši var izmantot arī parasto kartupeļu cieti, ja nav mājās kukurūzas cietes).

Sastāvdaļu daudzums paredzēts uz aptuveni 20cm x 35cm lielu pannu. Ja ir krietni mazāka, tad jāņem puse no minētā. Šo plātsmaizi var droši cept arī apaļajā tortes formā ar noņemamām malām, ja nav citas plāts, tad šis daudzums varētu derēt ~30cm apaļajai formai.



1. Krāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
2. Zemes sagriež mazos gabaliņos un samaisa ar kukurūzas cieti un 100 gramiem cukura. Es mazākās zemenes griezu četrās daļās pa vertikāli un tad plānās šķēlītēs. Lielākas zemenes līdzīgi, tikai sadalīju vairākās daiviņās:

3. Bļodā samaisa miltus ar cepamo pulveri, 200g cukura un sāli. Iemaisa arī olas. 
4. Sviestu sagriež gabaliņos un ar rokām iemīca miltu maisījumā. Mīklai rezultātā jāsanāk drumstalainai.
5. Ietaukotā vai ar cepampapīru izklātā formā ieklāj pusi mīklas un ar pirkstiem to izlīdzina un nedaudz sapresē (pavisam nedaudz, lai apakša nav pārāk cieta, bet principā var arī nepresēt, ja ir pietiekoši bieza kārta, galvenais, lai kārtīgi izlīdzināta un nav caurumu). Pa virsu klāj zemeņu masu.
6. Atlikušo mīklu pārkaisa pa virsu kā drumstalas.
7. Cep krāsnī 45 minūtes, pēc tam atdzesē un sagriež.

Zemeņu vietā var izmantot citas ogas, piemēram avenes vai mellenes (tās gan nevajag griezt nemaz), vai ābolus, rabarberus. Galvenais, cietākas un lielākas lietas jāsagriež pietiekoši smalki, lai cepšanas laikā izveidojas viendabīga masa, kā arī jāņem tomēr vērā saldums/skābums, varbūt jāpieliek vairāk vai mazāk cukura atkarībā no izvēlētā augļa/ogas. Plātsmaize sanāk ļoti garda un mutē kūstoša. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru