400 g svaigais siers, es izmantoju Kārumu;
360 g skābais krējums 25%;
1 bundžiņa kondensētā (iebiezinātā) piena (nevārīts);
2 glāzes blendētu zemeņu;
2 paciņas klasisko selgas cepumu
150 g saldkrējuma sviesta;
20-30 g želatīna vidiņam. Es lieku 20 g, bet, ja pavairāk zemeņu pieliekas, vai bail, ka nesacietēs, drošībai var pielikt vēl 10 g. Uz masas daudzumu varbūt kādam varētu šķist, ka ir par maz želatīna, taču tā lieliski sastingts un ir maiga nevis gumijota. Tā kā neesmu gymijkūku cienītāja, želatīnu lieku minimāli.
Zemeņu želejas pulverītis, lai pagatavotu želeju pārliešanai, vai arī 1 glāze sulas + 10-15g želatīna, ja gatavosiet želeju paši. Es izmantoju gatavo želejas pulveri, kas paredzēts uz puslitru karsta ūdens, bet izmantoju no tā tikai aptuveni pusi;
Zemeņu želejas pulverītis, lai pagatavotu želeju pārliešanai, vai arī 1 glāze sulas + 10-15g želatīna, ja gatavosiet želeju paši. Es izmantoju gatavo želejas pulveri, kas paredzēts uz puslitru karsta ūdens, bet izmantoju no tā tikai aptuveni pusi;
Zemenes dekorēšanai, cik nu pašiem kārojas.
Piebilde: ja izmanto Ø24cm kūkas formu, tad var iztikt arī ar 1 selgas cepumu paciņu un 70-75 g sviesta, bet tādā formā grūtāk virsu noformēt un pārliet ar želeju, lai neapkalst zemeņu galiņi, tāpēc es izmantoju Ø28cm formu, kurai iesaku ņemt 2 paciņas selgas cepumu un 150 g sviesta.
Piebilde: ja izmanto Ø24cm kūkas formu, tad var iztikt arī ar 1 selgas cepumu paciņu un 70-75 g sviesta, bet tādā formā grūtāk virsu noformēt un pārliet ar želeju, lai neapkalst zemeņu galiņi, tāpēc es izmantoju Ø28cm formu, kurai iesaku ņemt 2 paciņas selgas cepumu un 150 g sviesta.
Pamatne:
Sasmalcina cepumus. Es tos paciņā sadauzu ar gaļas āmuriņa sānu malām, lai neizsitas caurumiņi, tad paciņu spaidu, ieberu bļodā un, ja vēl kāds lielāks gabals palicis, saspaidu ar krūzīti. Var, protams, izmantot blenderi vai kādu smalcinātāju, taču man blenderis sasmalcina cepumus līdz miltiem un man tas nepatīk, pēc tam cieta pamatne. Ar rokām grūtāk, toties var sasmalcināt smukās granuliņās, tad pamatnīte irdenāka.
Izkausē sviestu un sajauc ar sasmalcinātajiem cepumiem. Klāj traukā, veidojot tādu kā groziņu.
Ar pamatni varat rīkoties pēc saviem ieskatiem, citi saspaida ar rokām cietu un liek pastāvēt ledusskapī, es nē, es atstāju ārpus ledusskapja, kamēr gatavoju visu citu un nekad nespaidu to apakšu, tikai viegli izlīdzinu, lai nav caurumiņu - nekas cauri neizsūcas un pamatnīte tāda mutē kūstoša :)
Vidiņš:
Skābo krējumu drusku pakuļ uz maziem apgriezieniem vai kaut vai ar karoti pakuļ, lai veidojas viendabīga masa. Svaigo sieru uz maziem apgriezieniem sakuļ ar iebiezināto pienu viendabīgā masā. Jauc kopā krējumu ar siera masu un atkal drusku pakuļ vai kārtīgi samaisa. Tam visam klāt jauc sablendētas zemenes. Man bija aptuveni divas glāzes sablendētu ogu, t.i., 2 glāzes jau pēc blendēšanas, bet ieteiktu jaukt klāt pamazām un garšot. Es sākumā pieliku vienu, likās par maz.
Masā iemaisa uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu (20-30g), kārtīgi izmaisa un lej uz cepumiem.
Liekam kūku ledusskapī, lai kādu stundiņu pastāv un vidiņš sastingst. Es parasti ar kaut ko pārklāju,piemēram, pārtikas plēvi, lai nesavelkas ar ledusskapja aromātiem :)
Virsiņa:
Kad kūka sastingusi, ņemam laukā un kārtojam uz tās zemenes. Pārlejam ar sagatavoto škidrumu, manā gadījumā pirktais želejas maisījums sajaukts ar karstu ūdeni un atdzesēts, Jūsu gadījumā tā var būt sula, kurā esat iejaukuši uzbriedinātu un izkausētu želatīnu.
Atkarībā no trauka un zemeņu kārtas, nepieciešamais želejas daudzums var būt atšķirīgs, var neliet to visu glāzi, galvenais, lai zemenes apsegtas vai laukā lienošie galiņi apslacīti.
Liekam kūku atkal ledusskapī. Mēs ēdām jau pēc 5 stundām. Man prasījās biezāka cepumu kārta, nākamreiz likšu 2 selgas paciņas :)
Fotogrāfijā esošajām zemenēm, lūdzu, nepievērst uzmanību! :D Tas bija fiksais eksperiments un slikto lapiņu dēļ, zemenes tādas paplikas, jo cepurītes noplēsām. Bet bija jau gardi :) Ja nu kādam gribas tādas ogas pagatavot - ūdens peldē izkausēta piena šokolāde, mērcam tik iekšā zemenes un liekam žāvēties, kad šokolāde ap zemenēm padzisusi, liekam ledusskapī. Lai smukāk sanāktu, ogas vēlams uz kociņiem uzdurt un saspraust kādā kāpostā vai kaut kamā līdzīgā, tad nebūs šķībi nospiedumi, bet gludas. Man pa rokai nekā spraužama nebija. :)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru