ceturtdiena, 2017. gada 16. februāris

Gudrā kūka



8 olas
250 g margarīna
225 g miltu
2 ēd.k. ūdens
1 litrs silta piena
2 tējk. vaniļas esences
300 g cukura
Pūdercukurs pārkaisīšanai

Jau sen internetā biju noskatījusi šīs kūkas recepti. Lielākoties citu kūku recepšu komentāros patīk/nepatīk ir ļoti izteikts, proti, īpaši gardas kūkas garšo 95%, un otrādi, bet šī ir kūka, kuras vērtējums komentāros sadalījies 50/50. Aktīvākās kūkas cepējas kūku slavināja, rakstīja, ka vidus ir kā vārītais krēms, un vienkārši superīga kūka. Puse komentētāju tik pat ļoti slavināja šo kūku, savukārt otra puse rakstīja, ka ne īpaši patika, atgādinot pankūku vai omleti. Es, protams, kūku savā prātā jau biju iedomājusies ar ārkārtīgi krēmīgu vidu, kas tiešām garšo pēc vārītā krēma (tādas kūciņas agrāk pirku vienā franču maiznīcā), bet kaut kā ilgi nevarēju saņemties šo kūku uzcept, līdz saņēmos. Jāsaka, ka nebiju domājusi, ka būšu tajā grupā, kas teiks, ka kūka garšo pēc pankūkas. Kūka tiešām dikti atgādina pankūkas un ļoti "sit cauri" olas. Bez tam, tas cukura daudzums uz to visu ir krietni par daudz, lai kūku dabūtu iekšā, man vajadzēja daudz svaigu odziņu. Bet recepti ielikšu, ja nu kādam patīk ļoti saldas kūkas, kas atgādina saldu omleti vai pankūkas, vai arī vienkārši gribas izmēģināt, kāda tad ir īsti gudrā kūka :) Ak jā, kāpēc "gudrā" - nav ne jausmas, lasīju viedokli, ka tāpēc, ka kūka pati saslāņojoties cepšanas laikā, veidojot vairākas kārtiņas.




Pagatavošana:
1. Margarīnu izkausē un noliek atdzesēties.
2. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem.
3. Dzeltenumiem pievieno cukuru, vaniļas esenci un ūdeni. Visu saputo ar mikseri, pievieno margarīnu, atkal saputo.
4. Pēc tam šai masai pievieno caur sietu izsijātus miltus, iemaisa vai iekuļ ar mikseri uz nelieliem apgriezieniem.
5. Pievieno pusi piena, samaisa, pēc tam pievieno otru pusi un atkal samaisa.
6. Baltumus saputo cietās putās un uzmanīgi ar karoti iecilā mīklā, pēc tam sakuļ ar putojamo slotiņu.

Rezultātā izveidojas ļoti šķidra mīkla. Mīklu lej formā ar pēc iespējas augstākām malām. Nezinu vai mīkla turēsies formā ar noņemamajām malām, neriskēju, ielēju keramiskajā formā, pirms tam ieziežot formu ar sviestu. Liek pirms tam uzkarsētā cepeškrāsnī. Internetā lasītajās receptēs cep 175° temperatūrā 1 h un 20 min., es kaut ko tādu neriskēju, jo es biju diezgan droša, ka manā cepeškrāsnī kūka sadegs, tāpēc izvēlējos 160° un arī tad cepu īsāku laiku  - sākumā 55 minūtes pārklātu ar  foliju (spīdīgā puse uz leju), pēc tam 15 minūtes bez folijas. Ja ceptu vēl kādreiz, ko visdrīzāk nedarīšu, ceptu vēl zemākā temperatūrā, kādos 150° un 1h 20 min. Manuprāt 175° tomēr kūkām ir drusku par traku, kā arī ne īpaši patīk brūna apakša un augša, ko manīju citu cepēju bildēs. Foliju jāmēģina likt ar rezervi, jo kūka celsies, un, ja tā saskarsies ar foliju, var piecepties un tad kūka paliek bez virskārtas, vai tā būs plāna un robaina. Ja neizdodas uzlikt foliju ar brīvu vietu, var drusku apcept virsu, kādas 20 min, lai tā vairs nav šķidra, un tad kūku pārklāt ar foliju, un to noņemt tikai pie beigām, lai drusku apbrūninātu virsiņu.

Kūku atdzesē, sagriež gabaliņos un pārkaisa ar pūdercukuru. Salda kūka, labi saderēs ar svaigiem augļiem un ogām vai kādu blenderētu ogu mērci.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru