250 g siers "Mascarpone", 300 g svaigais siers "Kārums" (klasiskais),
150 g cukurs,
180 g piparkūku Selga,
70 g sviesta
~400 g sablenderētu mandarīnu (svars sablenderētā veidā).
Vienkārši un ātri pagatavojama kūka Ziemassvētku noskaņām :) Es kūku nerotāju, bet, ja ir vēlme padarīt to krāšņāku, to noteikti var rotāt ar mandarīnu šķēlēm un piparkūkām :)
Ja kūku nerotā, tad pietiek ar formu Ø 26 cm, bet, ja ir vēlme rotāt, noteikti vajadzēs Ø 28 cm.
Pamatne:
Cepumus sasmalcina līdz rupju miltu konsistencei un samaisa ar izkausētu sviestu. Sviestu var kausēt ūdens peldē vai uz nelielas uguns rūpīgi maisot un neļaujot uzvārīties. Kausējot uz uguns, parasti negaidu līdz izkūst viss pilnībā, mazie gabaliņi izkūst pēc tam karstajā sviestā paši.
Kūkas masa:
1. Sieru sajauc samaisa ar cukuru, izmantojot mikseri (uz nelieliem apgriezieniem), līdz abu veidu sieri un cukurs ir sajaukušies.
2. Notīra mandarīnus un attīra arī no baltajām plēvītēm. Sablenderē līdz sulas konsistencei.
3. Masai pamazām klāt jauc sablenderētos mandarīnus, sakuļot masu ar mikseri un pagaršojot. Kāpēc jājauc klāt pamazām? Kā jau receptes sākumā norādīju - tas ir aptuvenais nepieciešamais mandarīnu daudzums, jo atkarībā no to salduma/skābuma mainās garšas izteiksmīgums kūkas masā. Man bija diezgan saldi mandarīni, kuriem, kā zināms, garša parasti nav ļoti izteikta, jo vairāk dominē saldums, tāpēc, lai sajustu to garšu siera masā, kopsummā pievienoju 400g blenderētu mandarīnu, bet, ja mandarīni ir saldskābi vai skābi, ar izteiktu garšu, tos, iespējams, nevajadzēs tik daudz. Es, lai paspilgtinātu citrusu garšu, pievienoju arī pāris piles citronu un apelsīnu aromātus no Dr.Oetker (diemžēl, mandarīnu aromātu neesmu atradusi) un pat piespiedu apelsīnu sulu. Eksperimentējiet, tikai rēķiniet līdzi želatīna daudzumu.
4. Kad masa gatava, tai pievieno uzbriedinātu un ūdens peldē izkausētu želatīnu. Es briedināju apelsīnu sulā, lai neatšķaidītu masu. Ja mainās masas daudzums, želatīnu var likt mazāk vai vairāk. Neesmu gumijkūku cienītāja, tāpēc želatīnu parasti pievienoju tikai tik daudz, lai kūka sarec, bet joprojām ir krēmīga. Nepatīk, ja karote no kūkas atlec kā no gumijlāča :)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru